Tæller Andre kilder 2003-09-28 Jørgen Thomsen, jth@jth.net
jth.net

jth.nets hurtige SMSer via browser og email
newModtagelse af SMSer.

Uofficielt produktblad for

Tele Danmarks

Pro@ccess ADSL (nu TDC Bredbånd Professionel)

Teknisk beskrivelse


Skillefilter
For at adskille telefoni og data på telefonlinjen, installeres der et Siemens Xpresslink D skillefilter på væggen (hvid plastikboks, 10,5 H x 14 B x 2,5 D cm) og en RJ-45 stikdåse, hvor telefonledningen føres ind i huset eller allersenest ved siden af første telefonstik. Det skal ingen strømforsyning have og forbindes med RJ-45-stikket på væggen. Stikkene sidder i venstre side.

ADSL-modem
Der medfølger et hvidt Siemens Xpresslink 1110 (1111 for ISDN) ADSL-modem (19,5 H x 5,5 B x 18 D cm), som forbindes til skillefilteret med et RJ-11 telefonkabel. Modemet kan stå oprejst på et bord som en bog i en reol, eller kan monteres med den flade side på væggen med diverse stik i højre side. Lamperne for strøm og forbindelse til LAN og Tele Danmarks net kan ses både fra siden og enden. Modemet skal forbindes til 230V uden jord. Strømforbrug ca. 10 Watt.

Modemet har både en ATM udgang og en Ethernet 10BaseT udgang. Fra starten kunne kun ATM udgangen anvendes, men fra medio 2001 leveres modem med ethernet-udgang. Modemet forbindes med et RJ-45 kabel til router eller ATM netkort i PC. Ethernet-udgang kan forbindes direkte til netkort i PC.

Bemærk, at SpeedStream 3010 (Driver og brugervejledning) ATM netkortet fra Tele Danmarks NetExpress ikke kan anvendes, da dets Windows 98 og Linux drivere ikke understøtter den protokol, som Pro@ccess anvender. Det er muligt at bruge det under OpenBSD se fx. Bjørn Conolly: Routed RFC2684 med SpeedStream 3010 under OpenBSD 2.8

Router
Til Pro@ccess ADSL medfølger normalt en prækonfigureret router 
enten 
Cisco 1401 (29,2 B x 26,8 D x 4,8 H cm, 100-240V 15 Watt)
eller 
Efficient Networks SpeedStream 5711 eller 5781 (21.3 B x 17.8 D x 4,3 H cm, 220-240V max 10 Watt)

5711 er med ATM og 5781 er med ethernet på WAN siden. 5781 er primo 2002 standard for produktet.

Protokol
RFC1483 VC based multiplexing af IP, ATM adaption layer 5, AAL5.
Der er konfigureret en point-to-point PVC til nærmest IP knude (VPI=0, VCI=101), og der er tildelt en enkelt IP-adresse så routerens WAN interface har en fast IP adresse. IP-adressen samt kundens navn og adresse registreres ikke i den europæiske database over IP-adresser hos RIPE, når man kun får tildelt en enkelt adresse (/32 subnet, maske 255.255.255.255)

Hastigheder
Man køber en rå hastighed fx 256/256 Kbps som svarer til 32 KBps, men i den hastighed indgår et overhead, så den reelle hastighed, man kan forvente, er omkring 80% af det teoretiske maksimum dvs. for 256 Kbps omkring 26 KBps. Tele Danmark giver garanti for båndbredde mellem kunde og central til Pro@ccess ADSL.

Konfiguration af router

Der leveres en standardkonfiguration af routeren, som har lukket for de fleste porte for adgang udefra, men formedelst kr. 950+moms (kr. 1187,50 inkl. moms) kan man få en 'åben' konfiguration se fx. Pil Aps, En Tele Danmark Partner

Bemærk, at med standardkonfigurationen er det ikke er muligt at anvende programmer, som baserer sig på at sende sin IP-adresse til modtageren i sine data fx. H.323 baserede programmer. Den interne adresse i datadelen vil ikke af NAT blive oversat til den eksterne faste IP-adresse. Det drejer sig om programmer som VDO, Microsoft Netmeeting, CU-SeeMe m. fl. Det sker helller ikke i den 'åbne' konfiguration, som stadig oversætter den eksterne IP-adresse til en intern adresse.
new 3-11-2001 Med firmware 5.10 og senere versioner er der sket en ændring, så det nu skulle være muligt. Se http://kb.efficient.com/ søgeord netmeeting

Se iøvrigt links i menuen til venstre.

Tele Danmmarks politik

Sikkerhed
Det er kundens eget ansvar at beskytte egne servere på LAN'et.

Typiske ændringer i routerens konfiguration
Man kan kan mod betaling få foretaget ændringer i sin standardkonfiguration. Prisen er kr. 950 ekskl. moms (kr. 1187,50 inkl. moms) pr. gang uanset omfang.

Ændring af serveradresser
Hvis der er behov for ændring af adressetildeling til servere på LAN'et, fx at flytte visse applikationer til andre servere med andre IP adresser på LAN'et, kan konfigurationen ændres. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at man ikke kan etablere flere servere af samme slags, fx to web servere, hvis de skal bruge samme port, men der er naturligvis intet i vejen for at hoste flere domæner på samme web server.

Andre services
Der kan naturligvis åbnes for andre services end de omtalte, dog ikke SNMP og telnet. Dette kan sagtens kombineres med "flere serveradresser", så man fx kan oprette en "whois" server på en anden adresse.

Andre LAN adresser
Hvis virksomheden i forvejen anvender private IP adresser, kan Tele Danmark udskifte LAN IP adresserne efter ønske. Der kan ikke skiftes til offentlige adresser (det kræver en Link løsning)

Flere LAN adresser
I standard konfigurationen er plads til 248 maskiner, men hvis der ønskes flere, kan det lade sig gøre.

Segmenterede netværk
Hvis virksomheden har segmenteret deres interne netværk, skal standardkonfigurationen ændres med (statiske) ruter og evt. andet.

Ændring af DHCP
DHCP parametre kan naturligvis ændres eller helt slås fra.

Øvrige kilder til information

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dette er en FRAME-fri zone!